Silver Linings Playbook (2012) subtitrat

Loading...

Silver
Linings Playbook 2012 online subtitrat
, nu poate decât să inducă spectatorului o stare unică care poate fi produsă numai de o poveste cu adevărat emoţionantă. În regia lui David O. Russell, un nume greu al cinematografiei de peste ocean, Silver Linings Playbook subtitrat  se bucură de un succes atât de mare nu datorită combinaţiei genurilor, nici datorită faptului că a fost nominalizat la Oscar. Ultima afirmaţie este făcută în contextul în care mulţi îl vizionează doar pentru că a fost nominalizat la 8 categorii. În spatele cortinei se ascunde un scenariu aparent simplu, pus în practică de doi actori desăvârşiţi care se integrează perfect în personalităţile personajelor lor. Este vorba despre simplitatea interpretărilor, despre simplitatea poveştii, cred că totul ar putea fi sumarizat astfel: despre viaţa de zi cu zi a unor oameni mai mult sau mai puţin diferiţi ca noi. Oricine are strop de nebunie în el, iar într-o lume în care tratamentul medical de specialitate tinde să devină un lux, la fel de bine ne putem imagina noi în pielea vreounuia dintre personajele din Silver Linings Playbook.

Pat (Bradley Cooper) tocmai a fost eliberat dintr-o clinică destinată tratării celor care suferă de afecţiuni psihice. Pat pare, la prima vedere, un tip normal, însă boala sa îl poartă deseori în accese de furie, răpindu-i capacitatea de a se concentra şi de a judeca raţional. Pat trăieşte în acea clinică mânat de dorinţa de a se împăca cu Nikki, cea pe care a prins-o în timp ce-l înşela cu un coleg de muncă, dezvoltând o adevărată obsesie  pentru aceasta. Prins între o viaţă acum „liberă” şi un tată, Par Sr (Robert De Niro), obsedat de pariuri sportive, Pat va ajunge s-o cunoască pe Tiffany (Jennifer Lawrence). Între cei doi se naşte în scurt timp o ciudată prietenie, cu toate că nici Tiffany nu stătea foarte bine la capitolul afecţiuni psihice. Văduvă, Tiffany suferise o puternică depresie, iar formele sale de a trece peste aceasta nu fuseseră dintre cele mai ortodoxe. Însă, cu toate acestea, Pat începe să petreacă din ce în ce mai mult timp cu aceasta. Cei doi vor ajunge chiar să participe la un concurs de dans, cu condiţia ca Tiffany să îi înmâneze lui Nikki o scrisoare din partea lui Pat. Într-o relaţie de prietenie atât de strânsă, cei doi evită cumva adevărul. Pat este obsedat de împăcarea cu soţia, iar Tiffany nu are curajul să-i zică ceea ce simte cu adevărat.

Silver Linings Playbook (2012)

Silver Linings Playbook online străluceşte prin simplitate. Cu toate că personajele centrale nu sunt chiar cele mai „normale”, ca să folosim o exprimare mai elegantă, cumva ajung să le simptizezi şi să înlături prejudecăţile. Ajungi să speri chiar la un deznodământ fericit, cu toate că povestea îţi neagă această alternativă mai bine de jumătate de film. De altfel, aici este „lucrarea” scenariului bine pus la punct. În ciuda celor 122 de minute, suspansul specific se acumulează de la o scenă la alta. Lăsând la o parte pentru moment relaţia ciudată dintre Pat şi Tiffany, avem şi o familie puternic afectată de cele întâmplate. Pat Sr. nu este chiar genul tatălui iubitor care-și arată afecțiunea, de vină fiind şi timpul petrecut mai mult cu fratele mai mare al lui Pat. Pariurile sportive, meciurile vizionate la televizor în familie, devin pentru Pat Sr. o încercare de a recupera timpul pierdut cu fiul său mai mic. Revenind însă la relaţia celor două personaje centrale, era inevitabil deznodământul pozitiv. Cu toate că puteai să juri că acesta va fi, firul narativ are grijă să te ţină în suspans şi din când în când să te inducă în eroare. E o tehnică şi mai frumoasă care-şi produce efectul de abia în momentul în constați că filmul s-a încheiat şi toate s-au terminat cu bine. E o senzaţie unică, de scurtă durată, din păcate, care te face să realizezi încă o dată că filmul este capabil să influenţeze spectatorul prin intermediul mesajului abordat.

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*